Pitäjäseura ei järjestä tällä hetkellä ryhmille talkoo- tai kotiseutumatkoja.
Pitäjäseura järjestää vastuullisen matkatoimiston kautta kylpylämatkan Viroon toukokuussa ja kartanokierroksen Virossa heinäkuussa. Ohjelma tarkentuu myöhemmin
Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Markku Paksu puh. 044 925 9765
pitajaseura@rautu.fi
Hyvä tietää
Matkustusasiakirjat Venäjälle
Matkan järjestäjältä saat yleensä matkaohjelman, viisumihakulomakkeen ja myös laskun.
Tarvittavat asiapaperit:
Passi: Muista ehdottomasti ottaa oma voimassaoleva passi mukaasi, sillä ilman passia matka loppuu jo Suomen tulliin. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen ja sen tulee olla ehjä.
Viisumi: Viisumi hoituu joko ryhmäviisumilla tai henkilökohtaisella viisumilla. Ryhmäviisumiin tarvitaan täytetty ja allekirjoitettu anomuskaavake. Sen voit ladata ohesta ja tulostaa.
Viisumianomus tietokoneella kirjoitettava tai
Viisumianomus kynällä kirjoitettava
Kaavakkeen liitteeksi tarvitaan passikuva (värillinen ja alle 6 kk vanha), kopio passin kuvasivulta (ei saa olla suurennettu tai pienennetty) ja vakuutusyhtiön antama matkavakuutustodistus (Huom! matkavakuutuskortista otetut kopiot eivät riitä).
Matkaohjelma: Matkaohjelmasta ilmenevät aikataulut, majoitukset ja ruokailut. Muista ilmoittaa etukäteen paikka, mistä tulet mukaan.
Yleisohjeita ja neuvoja matkailuun Raudussa
1) Passi; ilman passia et pääse rajan yli etkä takaisin, viisumi hoituu joko ryhmäviisumilla tai henkilökohtaisella viisumilla.
2) Matkavakuutus: Jo viisumia hakiessa sinulla tulee olla matkavakuutus, mutta varmista sen riittävyys.
3) Tullimenettelyt Venäjän puoleisessa tullissa saattavat vaihdella. Joskus tullista selviää varttitunnissa, joskus voi joutua odottelemaan monta tuntia. Sekä Venäjän että Suomen tullissa voidaan passintarkastukseen mentäessä matkatavarat yleensä jättää autoon (matkalaukut lukitsemattomina), mutta joskus isot matkalaukut on rahdattava tullirakennukseen ja takaisin autoon. Venäjän tulliin kannattaa mennä vuosiviisumilaiset ensin ja ryhmäviisumilaiset ryhmäviisumin mukaisessa järjestyksessä – se sujuvoittaa läpimenoa. Tullialueilla ei saa ottaa valokuvia eikä videoida. Ei kannata riskeerata.
4) Raha; Käyttörahaa kannattaa vaihtaa yleensä tullin jälkeen luotettavien vaihtajien kautta. Matkanjohtaja voi suositella. Ruplien tarve riippuu siitä, missä aiot tehdä ostoksia ja miten paljon ajelet ”taksiautoilla”. Pankkikortilla voi nykyään jossain maksaa, mutta käteinen (ruplat) on varmin maksuväline. Euroilla voit maksaa esim. Viipurin torilla, ”metsämarketissa” ja Viipurin veikoissa. Ota mukaasi varmuuden vuoksi pääsääntöisesti pieniä euron seteleitä. Venäjän rahaa (ruplia) tarvitaan Viipurin jälkeen paikallisissa paikoissa, kuten esim. Raudun torilla, kyläkaupoissa, baareissa ja usein myös ravintoloissa.
5) Eväs; matkan hintaan sisältyvät yleensä aamu- ja iltaruokailut. Ota mukaan kotoa tai osta paikallisista kaupoista pientä purtavaa ja etenkin juotavaa päivämatkailua sekä yleistä oleskelua varten. Vesijohtovettä ei kannata juoda.
6) Peseytymisvälineet; saippuat, shampoot, pyyhkeet ym. hygieniavälineet voit ottaa jo kotoa, vaikka hotellissa nämä välineet löytyvätkin. Usein on mahdollisuus käydä myös uimassa, joten halukkaat voivat ottaa sitä varten tarvitsemansa tarvikkeet mukaan.
7) Vessapaperia kannattaa olla mukana, sillä hätä ei lue lakia.
8) Lääkkeet: Muista ottaa vähintään tarvitsemasi lääkkeet (yleensä myös reseptit tai alkuperäispakkaukset) mukaan.
9) Kenttävarustus: Varaa sopivat vaatteet ja jalkineet myös ulkosalla ja maastossa kulkemista varten.
10) Kännykät toimivat yleisesti Karjalan kannaksella. Myös puhelimeen vastaaminen maksaa, kuten yleensäkin ulkomailla. Tekstiviestit ovat kohtuullisen hintaisia. Data saattaa olla hinnakasta, joten katkaise mobiilidatapaketti pois. Laturit ja muut sähkölaitteet toimivat normaalisti.
11) Aika: Venäjällä kellot ovat tunnin Suomen aikaa edellä, mutta Suomen kesäaikana kellot ovat samassa ajassa. Kaikki sovitut ja sovittavat ajankohdat ovat aina paikallista aikaa. Siis Suomessa Suomen aikaa ja Venäjän puolella Venäjän aikaa.
12) Taksiautot: Usein joku haluaa illallakin tehdä pieniä kotiseuturetkiä paikallisilla henkilöautoilla. Niiden hinnat ovat kohtuullisia tuntihintoja liikkui auto taikka ei. Sovi ainakin pitemmillä matkoilla etukäteen matkan hinnasta (kartalta näyttäen) ja maksa vasta jälkikäteen! Yleensä sinulle sattuu vain venäjää puhuva kuljettaja, mutta käsimerkein yleensä onnistuu. Bussit ovat todella edullisia.
13) Verovapaita tuliaisia voit tuoda Suomeen vain rajoitetun määrän eli alkoholia => 1 litra väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) TAI 2 litraa alkoholijuomia (maks. 22 %), kuten aperitiivit (mm. vermutit, katkerot, liköörit, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit). Lisäksi: 4 litraa hiilihapotonta viiniä (puna-, valko- ja rosé-) ja 16 litraa olutta.
Tupakkatuotteita => 200 savuketta TAI 100 pikkusikaria (maks. 3 g/kpl) TAI 50 sikaria TAI 250 g piippu- ja savuketupakkaa. Nuuskatuotteita saat tuoda omaan henkilökohtaiseen käyttöösi enintään 30 kappaletta 50 gramman rasioita. Lahjaksi nuuskaa ei saa tuoda. Kannattaako tässäkään riskeerata??
14) Varoituksen sanoja: Venäjällä pätevät samat käyttäytymissäännöt kuin missä tahansa matkustettaessa. Venäjälläkin on kelmejä ja huijareita. Pidä huoli tavaroistasi ja omaisuudestasi! Vieläkin Viipurin torilla ja myös muualla liikkuessaan kannattaa varoa taskuvarkaita. Rahoja ei ole syytä esitellä julkisesti ja ne kannattaa ”hajasijoittaa”.