Mäkrä

Mäkrän kylä oli luontonsa puolesta pitäjän kauneimpia. Järvet, lammet ja ojat, hyvine uinti ja kalastuspaikkoineen antoivat kylälle oman viehätyksensä. Kokkomäki ja seuratalon aho olivat suosittuja nuorison kisa ja urheilupaikkoja. Eri suuntiin johtavat tasaiset maantiet, vaihtelevine maastoineen, tarjosivat matkamiehelle nähtävyyksiään.

Kokkomäeltä, joka oli kylän keskustassa, näki kylän joka kulmalle. Seppälänmäki, Purasenmäki, Orlovanmäki, Poropesä ja Leinikylän järven rantaseudut lukuisine taloineen olivat siinä silmien edessä. Pimeinä syysiltoina tuikkivat valot kymmenien talojen akkunoista joka suunnalta. Ne valot toivat tervehdyksen niiden takana olevilta ystäviltä ja tuttavilta. Ihalaisilta, Purasilta, Vesalaisilta, Vilskoilta, Orloffeilta, Sojakoilta, Pusilta ja monilta muilta.

Pyykinpesua ja muuta touhua Leinikylän järven rannalla Mäkrällä.

Erilaiset seurat: lauluseura, nuorisoseura voimistelu ja urheiluseura, ompeluseura, marttaseura ja monet muut seurat saivat kylästä kannattajia. Nimipäiväseura lienee viime, aikoina ollut suosituin ja elinvoimaisin. Juhot, Annat, Iidat, Marit, Antit ym. viettivät kerran vuodessa nimipäiviään. Naapurit ja tuttavat kokoontuivat silloin seuranpitoon päivänsankarin kotiin. Tarinoiden, laulaen ja virvokkeita nauttien kului aika rattoisasti. Samanaikaisesti saattoi olla useampiakin nimipäiväseurojakoolla, sillä samannimisiä oli kylässä paljon.

Myös eri suuntien uskonnolliset seurat olivat kylässä suosittuja. Papit ja muutkin saarnamiehet ja -naiset saivat tavallisesti kuulijoita tuvantäydeltä.

Vesalaisen rannassa oli usein kesäisin, samanaikaisesti monenlaista touhua. Oli pyykinpesua, uintia, onkimista, ja vielä paljon muutakin, kuten kuvammekin kertoo …