Asuinrakennukset
Asuinrakennusten näköä ja kokoa on tavallisesti totuttu pitämään varallisuuden mittapuuna. Kieltämättä se sellainen onkin, mutta ei aivan varma, sillä rikaskin saattaa asua pienessä asunnossa, ja köyhäkin saattaa velkarahoilla rakennuttaa komean asunnon. Kun rautulaiset ovat evakkovuosinaan katselleet taloja ja asuntoja muualla maassamme, ja muistellessaan entisiä asuntojaan Raudussa, ovat he joutuneet toteamaan, ettei kovin suurta eroavaisuutta ole havaittavissa. Tosin talot näyttävät aivan kuin suurenevan mitä lännemmäksi tullaan, joka johtuu siitä, että vuosisataiset perinteet ovat paremmin päässeet vaikuttamaan, mutta mitään suurempaa ja selvempää eroa ei ole havaittavissa. Köyhiäkin elää rikkaiden rinnalla kaikkialla. Näytteeksi rautulaisten asunnoista olemme liittäneet tähän muutaman erimallisen, eri puolilta pitäjää otetun kuvan.

Raudussakin on aikojen kuluessa ollut suuria hoveja, rikkaita kauppiaita ja varakkaita talonpoikaistaloja, joskin on ollut köyhempääkin väestöä ja pieniä asuntoja. Mutta kun nyt tässä lyhyesti selostamme rautulaisten asuinrakennuksia, tarkoitamme tavallisia talonpoikaistaloja, joita oli valtava enemmistö.


Varhaisempina aikoina, 1800-luvulla oli yleisin asuinrakennusmuoto kaksi tupaa vastatusten, ja niiden välillä eteinen. Tätä mallia löytyi suurempaa ja pienempää kokoa. Sitä tapasi vielä vanhemmissa taloissa 1900-luvun alkupuolellakin ja varmaan jokainen Raudussa asunut sen tuntee. Museon kuvistakin se käy selville.


Myöhemmin muuttuivat asunnot yhä kirjavammiksi. Mitään yhtenäistä mallia tai järjestelmää ei Raudun rakennustoiminnassa ollut. Eikä sitä ollut muuallakaan maassamme, maaseuduilla. Jokainen rakensi oman mielensä ja varallisuutensa mukaan. Tuloksena olikin mitä kirjavin asuntojen näköala. Aivan kuin vanhempaa mallia jäljentäen, rakensivat myöhemmin monet varakkaat pitkiä ja mataloita taloja, joissa isot huoneet olivat rivissä perätysten, ja joiden keskeltä Johtivat ovet huoneesta toiseen. Myös rakennettiin enemmän neliön muotoisia asumuksia, joissa iso uuni rakennettiin keskelle, ja sen taakse kamarit kahden puolen. Uunin edustapuoli jäi tuvaksi. Vasta myöhemmin rupesivat rautulaiset rakentamaan asuntonsa ammattimiesten piirustusten mukaan.
