Karkkilasta kesäteatteriesityksen harjoitusten lomassa tavoitettu laulajapoika Mika Nikander uskoo saaneensa musikaalisuuden verenperintönä Karjalasta. Rautulaiset juuret tulivat jo varhain tutuiksi mummon ja sukulaisten tarinoista, vaikka Karjalasta puhuminen ei hänen poikasena ollessaan suuressa huudossa ollutkaan.
Sirpa Piiskonen
Kansallisoopperan kausi on päättymässä ja siellä baritoni Mika Nikander on ollut mukana kahdessa lapsille ja nuorille suunnatussa esityksessä. Nyt työn alla on perinteiseeen kesäteatterisarjaan lukeutuvan Emma elvyttää -esityksen harjoitukset Karkkilassa. Karkkila on Mika Nikanderin syntymäpaikka ja hän toimii siellä Karkkilan Työväen Näyttämö ry:n puheenjohtajana. -Asun sekä Helsingissä että Karkkilassa, joten sitä väliä tulee kuljettua ahkerasti, Mika toteaa.
Karjalasta on puhuttu paljon
Mikan äidin äiti on Lilja Sappinen os. Holttinen Raudusta.
-Mummo täyttää pian 90 vuotta ja äitikin on syntynyt Raudussa vuonna 1939. Ihan pienestä asti olen kuullut karjalaisista juuristani, lähinnä mummoni kertomien asioiden ja tapahtumien kautta. Meillä puhuttiin aika paljon Karjalasta, sillä Holttiset tulivat Karkkilan Vaskijärvelle ja siellä asui muitakin karjalaisia. Nämä ihmiset, joilla oli sama tausta, keskustelivat yhdessä karjalaisista asioista, vaikka niistä puhuminen ei siihen aikaan muuten ollutkaan muodissa, Mika muistelee. Mika on käynyt viimeisten 3-4 kesän aikana Raudussa juurillaan äidin ja tämän siskojen kanssa.
-Raudunkylällä vastapäätä pappilan rantaa on mummon paikka, mutta ei siellä mitään ole jäljellä. Vanhat ihmiset vain kertovat, mitä on missäkin paikassa ollut, Mika kertoo.
Rautu elää vain kertomuksissa
-On vaikea sanoa, millaisia tunteita Rautu minussa herättää, kun kaikki asiat ja tiedot siitä perustuvat vain muiden kertomiin asioihin – eivät itse koettuun. Ensimmäisillä käynneillä oli jollain tavalla shokki nähdä paikallisten ihmisten alkeellista elämää, mutta vuosien mittaan on sielläkin kehitystä tapahtunut, Mika muistelee matkojaan Rautuun. Mikan koskettavimpiin muistoihin liittyvät ensimmäiset käynnit suomalaisella hautausmaalla, joka sijaitsi jonkun paikallisen sikalan takana.
-Mitään kunnioitusta suomalaisten vainajia kohtaan ei siellä voinut tuntea paikallisten ihmisten taholta. Nyt sekin ympäristö on jo vähän kohentunut. Karjalan palautuksen herättämiä ajatuksia Mikalta on kysytty ennenkin, mutta hän ei henkilökohtaisesti pysty löytämään siitä asiasta paljoakaan positiivisia puolia.
-En tunne sinne omakohtaisia siteitä ja mietin, mitä alueen nykyiselle väestölle tapahtuisi mahdollisen palautuksen yhteydessä. Karjala on nyt heidän kotinsa,monet ovat jo syntyneet siellä. Alue on huonossa kunnossa, joten mitä ihmettä me sillä tehtäisiin. Niille ihmisille, jotka ovat nähneet Karjalan toisenlaisessa kunnossa, Karjalan palauttaminen tietysti olisi eräänlainen ”kunnianpalautus” ja ymmärrän täysin heidän tunteensa.
Mikkeliin esiintymään
Vaikka Mika Nikander ei tunnustaudu erityisesti miksikään ”karjalaisuuden lähettilääksi”, sanoo hän olevan kiva käydä esiintymässä karjalaisten tilaisuuksissa.
-Karjalainen yleisö on erittäin vastaanottavaista. Ja olisihan se mukavaa näytellä vaikka joku karjalainen rooli karjalankielellä, vaikka Oprissa ja Oleksissa Olekesin rooli. Mutta sehän ei ole minusta kiinni, Mika toteaa. Iloksemme Mika nähdään Mikkelissä Rautulaisten Pitäjäseuran järjestämässä jatkosodan päättymisen 60-vuotismuistojuhlassa 6.6. Mikaelissa.