Kylä sijaitsi Raudun pitäjän länsilaidalla, rajoittuen lännessä Kivennapaan ja
pohjoisessa Valkjärven pitäjään. Kylän nimi tulee kenties siitä, että lännessä ja pohjoisessa oli Saijanjoki rajana ja etelässä suuret suot: Sarsuo ja Likosuo, jotka aikojen alussa olivat varmaan melkein
ylipääsemättömiä. Kylän asutus oli taas keskittynyt enimmäkseen kumpareille länteen
menevän maantien varteen. Näin ollen kylästä on muodostunut eräänlainen saari –
Orjansaari.
Kylä oli suuri, noin 80 savua ja niinpä koulupiirikin muodostui kunnassa ainutlaatuisesti kokonaan yhden kylän alueesta. Koulussa oli kaksi opettajaa. Yläkoulun puolella opetti Antti Pyykkö, paljasjalkainen orjansaarelainen. Alakoulun opettaja Kyllikki Tamminen, myöhemmin Kerminen, oli muualta tullut. Lapsia oli paljon, sillä perheet olivat suuria siihen aikaan. Kymmenen lapsen perhe ei ollut mikään harvinaisuus. Koulun päättäjäiskuvassa keväällä 1939 on 82 oppilasta. Muutenkin kylässä oli paljon väkeä, parhaimmillaan lähes puolentuhatta henkeä.
Orjansaari
Koulupiiritapaamiset
Tapaaminen 6.5.2023 Mikkelissä. Seisomassa vasemmalta: Riitta Korpiluoma, Raili Neuvonen, Orvokki Kakko, Jorma Kakko, Kirsti Häkkinen, Tero Väisänen, Juho Hammar. Istumassa vasemmalta: Mervi Tiihonen, Irja Jantunen, Paula Wathén. Kuvasta puuttuvat: Kunniapuheenjohtaja Markku Paksu ja Päivi Väisänen.