Iljan päivän praasniekat 20.7.2023 Visulahdessa

Ensimmäisiä perinteisiä Rautulaisten pitäjäseuran järjestämiä Iljan päivän praasniekkoja vietettiin 20. heinäkuuta kauniissa Suomen suvessa Visulahden matkailukeskuksen rantamaisemissa.

Aamupäivän ohjelmassa oli valinnaisesti ortodoksinen liturgia ja vedenpyhitys tai ensimmäiset viralliset rautulaisten golf-kisat Annilan kartanossa. Liturgian Visulahden Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin tsasounalla toimitti isä Mikko Saimaan ortodoksisesta seurakunnasta. Ortodoksiset tilaisuudet ovat kaikille avoimia, mutta ehtoolliselle voivat osallistua vain ortodoksit. Ja kyllä olikin luterilaisille elämys olla mukana.

Liturgian jälkeen siirryttiin ristisaatossa uimarannalle, jossa tapahtui vedenpyhitys, jonka jälkeen kirkkokansaa siunattiin pyhitetyllä vedellä. Lopuksi isä Mikko kertoi tsasounan historiasta ja pääsimme tutustumaan tsasounaan sisälle. Isä Mikko muistutti myös, että praasniekkoihin kuuluu perinteisesti iloiset iltajuhlat ja yleinen hauskanpito, joita sitten toteutettiin.

Rantasauna oli meille lämmin alkuillasta puoleen yöhön, ja saunojia riitti pitkin iltaa. Tervetulopuheen piti kunniapuheenjohtaja Markku Paksu ja puheenjohtaja Pekka Intke kertoili hieman lisää Iljan päivän perinteestä.

Iltaa vietettiin pelailemalla pihapelejä, tanssimalla haitarinsoiton tahtiin ja nauttimalla Mikkelin Kansantanssin Ystävät ry:n tanhuesityksistä. Myös yleisö pääsi osallistumaan tansseihin.  Makkaraa paistui nuotiolla pitkin iltaa ja tarinoita riitti.

Tarkemmin juttua seuraavassa Rautulaisten lehdessä kuvien kera. Ensi vuonna sitten uudemman kerran.